четверг, 31 января 2013 г.

ЦБС для дітей м. Запоріжжя в науково-методичному журналі «Світ дитячих бібліотек»


Шановні друзі! Безумовно, подією минулого року став вихід у світ другого номеру журналу «Світ дитячих бібліотек». Саме в цьому номері розповідається про досвід роботи дитячих бібліотек   м. Запоріжжя. Ми вирішили звернути вашу увагу на ці матеріали, бо тут є чому повчитися і є за що пишатися. А допомогла нам в цьому завідуюча відділом методичної роботи  Ганна Михайлова. Вона люб’язно надала огляд статей наших запорізьких колег.
       
    Завдяки участі в програмі «Бібліоміст», співпраці з УБА та за сприяння управління культури та мистецтв Запорізької міської ради ми мали змогу брати участь у роботі ярмарку «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади», численних семінарах та тренінгах. Під час їх роботи ми не тільки навчалися новому, а й мали можливість розповісти про свої доробки колегам. Цей досвід виявився цікавим для бібліотечної спільноти і був опублікований у 2012 році, в №2 щоквартального науково-методичного журналу «Світ дитячих бібліотек».
  Якщо вам цікаво дізнатися про технічну модернізацію ЦБС та використання медіа ресурсів на користь розвитку місцевої громади, про успішну співпрацю бібліотек  з районними адміністраціями, зверніть увагу на статтю «Запорізькі бібліотеки сьогодні: нові завдання і нові можливості», автор якої -  Ладика І. Л., директор ЦБС для дітей міста Запоріжжя.
       Про програми та проекти, які впроваджуються з метою підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, розповідає в статті «Сходинки до майстерності»  Г. О. Михайлова, завідуюча  відділом інформаційно-бібліографічної та методичної роботи Центральної бібліотеки ім. М. Андросова ЦБС для дітей м. Запоріжжя.
       Тим, хто згоден з думкою завідуючої  відділом обслуговування учнів 5–9 класів Центральної бібліотеки ім. М. Андросова ЦБС для дітей м. Запоріжжя  Т. М. Павлятенко про те, що шлях до успіху пролягає через бібліотеку, радимо ознайомитися з її статтею, яку вона так і назвала  - «Шлях до успіху пролягає через бібліотеку». В цій статті автор розповідає про найважливіші напрямки обслуговування юних читачів,  висвітлює  багатогранну  діяльність Інтернет – залу «Павутинка».  
     Як подружити дитину з книгою знає С. М. Філь, завідуюча відділу обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1–4 класів Центральної бібліотеки ім. М. Андросова ЦБС для дітей м. Запоріжжя. Автор ділиться думками, як зробити зустріч малюка з бібліотекою радісною та приємною. З особливою теплотою завідуюча відділом розповідає про роботу клубу для дітей і батьків «Сімейна абетка». В статті також висвітлюється плідна співпраця з дитячими садками і школами району, наводяться цікаві приклади такої роботи.                     
      Досвіду реалізації комплексної цільової програми «Серце Землі у наших долонях» присвячена стаття завідуючої бібліотеки-філії №4  Т. Г. Отрошко. Вона висвітлює питання співпраці бібліотеки з природоохоронними органами, місцевою владою, громадськістю та іншими організаціями; наголошує на необхідності удосконалення інформаційно-бібліографічного арсеналу бібліотеки. В статті також наведені цікаві приклади найбільш затребуваних читачами заходів.
     Своїм досвідом тісної співпраці з Комунарським територіальним центром соціальної адаптації та реабілітації дітей з особливими потребами щиро ділиться в статті «Допомога — поклик душі» Кравченко І. А., бібліотекар філії  № 6 ЦБС для дітей м. Запоріжжя. Вона висвітлює особливості обслуговування цієї непростої категорії читачів.                                        
      Про роботу гуртка «Книга та лялька»  розповідає  завідуюча бібліотеки-філії № 10 ЦБС для дітей м. Запоріжжя  Скібіна Л. А. Її стаття «Ляльковий театр у бібліотеці» вичерпно знайомить читачів журналу з творчими доробками юних лялькарів. Оскільки основною метою гуртка є популяризація книги, то в його репертуарі багато вистав за творами відомих дитячих письменників (С. Маршака, В. Ліфшиц та інших). Але є ще й авторські твори Ірини Вікторівни Примак, керівника гуртка. Про все це більш докладно радимо прочитати в статті Л. А. Скібіної.
  Своїми досягненнями в краєзнавчій діяльності ділиться Данькова О.М., завідуюча бібліотеки-філії № 11 ЦБС для дітей м. Запоріжжя. Автор статті представляє  творчий проект «Запоріжжя рідне, барвінковий світ», до якого входять досить цікаві креативні заходи.
     Стаття «Бібліоменеджмент у соціокультурному просторі» завідуючої  бібліотекою - філією № 12 ЦБС для дітей м. Запоріжжя Т.А. Андрієнко висвітлює досвід налагодження соціокультурних партнерських стосунків та говорить про їх сприяння зміцненню ресурсної бази бібліотеки, розширенню асортименту бібліотечних послуг, поліпшенню якості інформаційно-бібліотечної діяльності, становленню бібліотеки як соціально-культурного інституту.
    З. М. Діщенко, завідуюча бібліотекою–філією № 15 ЦБС для дітей м. Запоріжжя в статті «Пізнаємо, збагачуючись» розповідає,  як музей «Народознавча світлиця», створений зусиллями бібліотекарів та користувачів, сприяє ознайомлюванню дітей з українськими звичаями, фольклором та обрядовими дійствами, що пов'язані з народними святами річного циклу.
      Стаття «Разом з книгою входимо в інформаційний простір» завідуючої бібліотекою - філією № 17 ЦБС для дітей м. Запоріжжя Л.А. Печенізької висвітлює діяльність Інтернет - центру бібліотеки , що сприяє появі інноваційних форм роботи з дітьми. Як приклад автор наводить програми для молодших школярів та їхніх батьків; для старшокласників та для дітей із малозабезпечених родин.
  Отже, запрошуємо вас на сайт Центральної бібліотеки для дітей м. Запоріжжя (androsova.ucoz.ru), де в рубриці «Бібліотека в ЗМІ» викладено електронну версію цього номера журналу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий