пятница, 1 февраля 2013 г.

SOS! Помогите “Мальвине»!



Коллеги, друзья! В библиотеках г. Мелитополя сложилась тревожная ситуация: за последние 3 года сократили 10 человек, в прошлом году значительно потеснили центральную библиотеку, а сейчас  администрация претендует на площади центральной детской библиотеки «Мальвина». Многие из вас видели эту замечательную библиотеку – она принимала нас во время проведения областных краеведческих чтений. Давайте попробуем ей помочь – пошлем электронные письма поддержки на адрес администрации. Если писем будет много, проблема станет заметнее.
http://mlt.gov.ua/ сайт мелітопольської міської ради
Телефон, Факс:
+38 (0619) 42-00-66
Адреса:
72312, Запорізька обл.,
м.Мелітополь,
 вул. К.Маркса, 5
E-mail:

А я прилагаю открытое письмо  заведующей  ЦДБ им. А.Гайдара, «Мальвина»,                    Г. В. Водопьяновой.  


                                                            Міському голові, голові Мелітопольської
                                                  організації  Партії  Регіонів  Вальтеру С.Г.
                                                  копія   голові депутатської комісії з питань медицини,                  
                                                  освіти, культури  Дубініной О.В.
                                                   копія    депутату  міської Ради  Ільчук С.М.

З   в   е   р   н   е   н   н   я.

Шановний  Сергій Георгійович!
  У відповідності  до  Закону України  «Про внесення змін до Закону України  «Про бібліотеки та бібліотечну справу» №1561-111 від 16.03.2000р. центральна міська дитяча бібліотека ім. А.Гайдара («Мальвіна») - інформаційний, освітній, культурний заклад.  Це одна із старіших бібліотек нашого міста, а також одна із старіших міських дитячих бібліотек України.
            Сьогодні спеціалізований дитячий заклад за своїми  показниками роботи лідирує в нашій області.  Маючи універсальний фонд понад 40 тисяч  одиниць видань класичної та сучасної літератури, бібліотека обслуговує щорічно понад 5,5 тисяч  дітей усіх шкіл  міста, а також вчителів та батьків.
            Бібліотека є активним популяризатором  найкращої літератури  для дітей  5-15 років:  щорічно видається  понад  100 тисяч документів, організовується  понад 200 різнопланових ігрових заходів,  надаються консультації та проводяться семінари,  а також всі бажаючі  мають  можливість безкоштовно  користуватись   мережею Інтернет.
            Діяльність бібліотеки спрямована на реалізацію  Державних програм:
     -  Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права
        дитини  на період до 2016 року
     -  Розвиток культури Запорізької області  на 2008-2014 роки
     -  Концепції підтримки та розвитку читання на період до 2015 року
Бібліотека бере активну участь  у Всеукраїнських  конкурсі «Найкращий    Читач року» та тижні  дитячого читання «Дитина читає – Україна процвітає».  Успішно реалізовані власні програми з популяризації знань та інформації «Культурне надбання народів світу» та «Тисячі мудрих сторінок».
            Знаєте, Сергію Георгійовичу,  маючи за плечима  багато років доброї  роботи, а я працюю в цій бібліотеці понад 35 років, і  з них  25 завідуючою, я пишаюсь цим закладом та професійним колективом. Маю надію, що всі діти та дорослі, які були нашими читачами, згадують про бібліотеку   тільки  з  вдячністю.
            Були всякі часи  на  пам’яті :
 і добрі, коли щорічно бібліотека отримувала понад тисячу  сучасних книг,  коли оновлювались бібліотечні  меблі, коли  будувались  та  надавались  нові просторі приміщення,  коли   старі приміщення можна було відремонтувати;
 і лихі,  коли  було холодно у  відділах  обслуговування,  коли  не  видавали вчасно  заробітну  плату,  не  комплектували  новою  літературою  та  періодичними  виданнями (газетами та журналами), закривали бібліотеки та продавали  ці приміщення.
            Нещодавно  я  стала   членом  Партії  Регіонів,  і тому вступила в партію, що  все життя  присвятила улюбленій справі, все життя провела в нашому місті, тому що поважаю  професіоналізм та порядок, поважаю насамперед  людей,  люблю гармонію  та  дітей.  А  також люблю  книги – носії  знань, людської мудрості  та  краси.
18 грудня 2012р. я отримала копію протоколу засідання комісії з укладання та переукладання договорів оренди майна комунальної власності територіальної громади м. Мелітополя від 26 жовтня 2012р., де зазначено, що дитяча бібліотека ім. А. Гайдара буде розміщена на площі  202 кв.м.
Виникає питання: бібліотека використовує ще 44 кв. м. не за призначенням, або віддає  площу в суборенду для отримання  великих коштів на своє утримання ?
І ще питання:  чому рішення приймалось ще у жовтні, а повідомили нас тільки у грудні?  І з ким зі спеціалістів бібліотечної справи ці зміни обговорювались?  А ні з ким !
 Мета була не та! Мабуть, дорого коштує тепле приміщення! А дітки посидять у прохолодних кімнатах! І бібліотека потерпить, якось утрясеться!
Несподіване та цинічне рішення, та й ще по відношенню до спеціалізованого дитячого закладу, та й ще напередодні 75-ї річниці з дня заснування ! Щиро дякуємо за подарунок !
  Хочеться підкреслити, шановний пане голово, що  відповідно до Закону України «Про культуру» №2778-YI від 14.12.2010р.  стаття 16  підтвержує, що  «органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування забезпечують збереження Державного бібліотечного фонду, функціонування  і  розвиток мережі бібліотек…»,  а стаття 20 вказує на те, що  «не підлягають  приватизації заклади культури, що забезпечують державні соціальні нормативи у сфері обслуговування населення закладами культури  та забороняється виселення…бібліотек…»
Відповідно до Постанови Верховної Ради від 16.01.2009р. (із змінами та доповненнями від 15.04.2009р.) «Про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової інформації, закладів культури, у тому числі і бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження»  вказано на те,  що органам місцевого самоврядування припинити прийняття  рішень та призупинити виконання раніше прийнятих рішень про виселення закладів культури, у тому числі бібліотек із займаних ними приміщень комунальної власності та не допускати практики безпідставного припинення договорів оренди.
            І щоб приймати виважене рішення щодо нашої бібліотеки   Вам треба  було  подивитись  Мінімальні соціальні нормативи забезпечення населення публічними бібліотеками в Україні» (Постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.1997р.).  А тут вказано, що «для обслуговування дітей та юнацтва у містах  з населенням 75 тис. жителів і більше  повинна бути одна бібліотека для дітей на   8-12 шкіл».                          
            Що ми маємо в нашому місті:
   - центральний район  - школи  № 1,3,5, 10,11,17, спеціалізований                 інтернат №2, музична, художня, спортивні школи
  - мікрорайон – школи № 2,14, 15, 19, 20, 23, школа мистецтв та      спортивна школа
    І тут доречно було б констатувати той факт, що в нашому красивому місті  потрібно мати:
    по-перше  -  2  спеціалізовані дитячі бібліотеки
    по-друге  -  центральну бібліотеку для дітей  мати в районі багатоповерхової забудови та       в кільці     закладів освіти та культури  (вулиць Кірова, Крупської, Горького, Шмідта)
В «Стратегії розвитку  міста Мелітополя до 2020року» про це не сказано, прописано тільки про більш ефективне використання закладів культури, тобто їх площ і все, а де розвиток?
А Вам,  Сергію Георгійовичу, цікаво, що думають самі діти про те, якою повинна бути «Бібліотека моєї мрії»?  А вона повинна мати  такі відділи:     к н и ж к о в и й    а б о н е м е н т,   ч и т а л ь н и й    з а л, інтернет – центр,   м у з е й   к н и г и   т а   і н ф о р м а ц і ї, кімнату казок,   м і н і п л а н е т а р і й.  І це думка дітей    3 – 7   класів  різних  шкіл  нашого міста  (результати соціодослідження  «Пять з десяти» та «Читацький портрет» 2012 року)
 З використанням диференційного обслуговування  дітей молодшої та старшої груп потрібно мати 2 абонементи (20 та 45 кв.м.),  2 читальних зали (50 та 60 кв.м.), інтернет-центр – 20кв.м., музей книги – 20 кв.м., кімнату казок – 30 кв.м., мініпланетарій – 40кв.м.. А ще кімнати для методичної роботи (20)кв.м.), фойє, коридор, санвузол, підсобні приміщення  -  усього набереться  400 кв.м.
             А ще дитяча бібліотека повинна бути  теплою, просторою та затишною, а не  холодною, темною, тісною, зі старими меблями, технікою та без нових книжок та журналів.
 Ось і подумайте, є місце для дитячих мрій у Вашому  Плані «Стратегії розвитку міста Мелітополя до 2020 року».
                 Знаєте, шановний Сергій Георгійович,  не  все  в  нашому  житті вимірюється  золотою  монетою,  і не виконуючи  Закони  України та моральні  Закони, Ви  не  виграєте,  Ви  програєте.  Так  створене наше життя, прийде   час, коли Ви це зрозумієте, а чи встигнете виправити зроблене – це питання!
     Зробіть так, щоб діти та дорослі про Вас  згадували  теплим  добрим  словом не тільки під час виборів,  працюйте не для  грошей, а  для  щирого  слова  подяки  дорослих та  довірливого погляду дитячих очей!
  
З  повагою,
заступник директора
ЦБС, завідуюча  центральної
дитячої бібліотеки ім. А.Гайдара,
«Мальвіна», член  Партії  Регіонів                         Водопянова Г. В

Комментариев нет:

Отправить комментарий