понедельник, 7 июля 2014 г.

Змінюються часи - змінюються бібліотеки



               Вікторія Писанець, зав. методико-бібліографічним відділом ОБЮ
Особливо на Мелітопольщині це відчутно останніми роками, після відкриття в деяких бібліотеках Інтернет-центрів завдяки перемозі у програмі «Бібліоміст» та зміни парадигми бібліотечної роботи, а саме: «бібліотека іде в люди», «бібліотека – центр громади».
Багато любові і шани віддають бібліотекарі своїй малій батьківщині та її мешканцям. Зайшовши в Новенську сільську бібліотеку, відразу помітна велика виставка її читачки з виробів із солоного тіста, яка неймовірно прикрашає бібліотеку і привертає увагу до народної творчості. Про Запорізький край, рідне село говорять виставки: «Запорізька область: шлях з минулого у майбутнє» (історія, сьогодення, видатні люди, визначні місця Мелітопольщини); «Знайомтесь, митці Запорізького краю»; «Село моє, краплиночка на карті» (історія села, драматичні події); «Сільські неповторні світанки, моя батьківщина мала» (трударі села, їх творчість, будні сільської ради).
Взагалі Новенська б/ф складає враження інформаційно насиченої території. Про що не скажуть різноманітні бібліотечні виставки («Вернисаж справочных изданий»,  «Под семейным абажуром»,  «Велична і свята ти, мати-Україна» (дитячі малюнки), «Дорогою подвигу», «Все починається з любові», «Ищите женщину в стихах и прозе», «Шлях до Кобзаря»,  «Книга в гості завітала»), повідають інформаційні стенди («На побачення з Європою», «Скарбниці музеїв», «Свято з календарної сторінки», «Книги-ювіляри», «Державні символи України»). Причому ефективно поєднуються горизонтальна та вертикальна площини для сприйняття інформації: повідомлення на стіні, книги – на столі. Є в бібліотеці і соціальна інформація, наприклад, куди телефонувати і що робити під час пожежі.

 «Сучасна бібліотека на селі» - це про Семенівську сільську бібліотеку. Тут і логотип «Сучасна бібліотека», і естетично оформлений розклад роботи з приємними словами «Ласкаво просимо», і Інтернет-центр з технікою нового покоління, нові меблі, довідкові куточки, велика панорама історії та сьогодення Семенівки, тематичні виставки              («З Великоднем!», «Професія – тракторист», до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка), непогана підписка на періодичні видання. До того ж вигідне місцезнаходження бібліотеки – у приміщенні сільської ради, що додає їй статусу - «центр громади села».
Перемога у програмі «Бібліоміст», в результаті якої відкрилися Інтернет-центри в бібліотеках Мелітопольського району, дала поштовх до інноваційної творчості бібліотекарів, починаючи від оформлення виставок до зміни бібліотечного простору.
Прекрасно виглядає абонемент центральної районної бібліотеки, розділений на тематичні зони з нетрадиційною розстановкою стелажів та комфортними куточками для читачів: «Стиль життя – здоров`я», «Уголок дачных мудрецов», «Читаємо історичні твори», «Бібліотека Шевченківського комітету», «Сучасні українські письменники» тощо.
Привертає увагу відвідувачів читального залу виставка сучасної літератури: «Український літературний фуршет» з нетрадиційними назвами розділів («Салат «Жіночий каприз», «Фантастичні канапки», «Детективні битки», «Мелітопольський фреш»). Неможливо пройти мимо виставки: «Слова кохання від класиків», що на абонементі. Ляльки, одягнені в костюми ХІХ століття, ніби героїні романів, вийшли з книг і стали поряд зі своїми творами.
На базі ЦРБ працює два читацьких клуби: «Надія» (людей старшого віку) та «Ріднокрай» (юнацького віку).
Центральна бібліотека запровадила традицію проведення вуличних акцій. Так під час акції до 200-річчя Шевченка бібліотекарі роздавали мешканцям селища буклети про життя та творчість письменника, організували пересувну виставку на базарі. Планується нова акція - «Бібліотека іде в люди».
Бібліотечні акції також використовуються як метод залучення нових читачів юнацького віку до бібліотеки. Одна з таких називалася «Приведи друга в бібліотеку». 27 читачів ЦРБ - учні 10-11 класів та студенти – мали привести до бібліотеки друга або знайомого (не читача), за що отримували пільгу: безкоштовне користування протягом двох днів книгами з читального залу для складання контрольних та курсових. З інформаційною метою виготовлялися рекламні буклети та листи. В результаті акції у центральній районній бібліотеці з`явилося 44 нових читачі.
Бібліотеки вивчають думки та інтереси користувачів юнацького віку через опитування: експрес-анкетування - «Найкраща книга, яку ти прочитав у цьому році», «Що я люблю читати» (ЦРБ), анкетування - «Бібліотека очима читачів», «Інтереси і попит на українську книгу», «Думка громадян про бібліотеку» (Новенська б/ф).
Так в результаті рейтинг-опитування «Що нам дає Інтернет?» серед студентів від 17 до 21 року бібліотекарі дізналися про місце Інтернету в житті юнацтва і що він вагоміший ніж книга. Висновки, напевно, наштовхнули бібліотекарів на роботу над запровадженням нових послуг та представленням бібліотеки в мережі.
Центральна бібліотека висвітлює свою діяльність у засобах масової інформації (газетах «Новий день», «Надія»).

Комментариев нет:

Отправить комментарий