среда, 6 августа 2014 г.

Великі проекти маленької бібліотеки


Ольга Мінаєва, завідуюча сільською бібліотекою
    Є у Великобілозерському районі невеличке село Гюнівка. Вже більше 20 років єдиний осередок культури на його території - сільська бібліотека. Книгозбірня обслуговує усіх мешканців: службовців і робітників, дорослих, і дітей, але довгий час існувала поважна проблема - останній поточний ремонт здійснювався у 80-х роках минулого століття. Саме приміщення не опалювалось, повністю зруйнувались вікна та двері – зовнішній вигляд був зовсім непривабний. Треба було щось робити.
          У 2008 році громада прийняла рішення про участь у конкурсі проектів ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Наш проект «Ремонт ФАПу в с. Гюнівка» став переможцем. Потім, разом з сільською радою, ми втілили проект «Світло селу» і на даний час у нас освітлене все село.
У січні 2013 року Народний депутат України Володимир Володимирович Бандуров оголосив про втілення нової програми «Спішіть творити добро» благодійного фонду «Під покровом Богородиці» у нашому регіоні. Я, як голова громадського об’єднання, при згоді сільського голови Ірини Геннадіївни Гуцуляк зібрала громаду і запропонувала відремонтувати приміщення сільської бібліотеки. Члени громади підтримали пропозицію та запевнили в повній своїй допомозі. Та цього було замало. Ми пішли по селу: з двору в двір – розповідали жителям про наші наміри та плани. Ми заручились підтримкою майже всього населення села – від малого до великого. Зібрали більше ніж 500 підписів. Настала черга розробки проекту «Книзі затишний дім». Було вирішено, що за кошти благодійного фонду ми придбаємо тільки матеріали, а всі роботи будемо виконувати самотужки.


Загальний кошторис розробленого проекту «Книзі затишний дім» склав 34338 грн, з яких: 19794 грн. - кошти фонду на придбання будівельних матеріалів, вікон та дверей, 4050 - кошти громади на придбання піску та щебеню будівельного, 10494грн. - кошти учасників проекту на виконання ремонтних робіт.
Ми стали переможцями цього конкурсу. З 15 липня члени громади розпочали роботу. Проектом було передбачено шпаклювання зовнішніх стін будівлі та вони виявились в такому стані, що вирішено було з початку всі стіни поштукатурити, а вже потім шпаклювати і фарбувати. Ми демонтували стару та облаштували нову отмостку, замінили вікна та двері; виконали роботи не передбачені проектом - повністю відремонтували тротуарні доріжки, пофарбували огорожу, відремонтували пічне опалення.
На всіх роботах найбільше приймали участь родини – члени громади Веретєльнікових, Кузьменків, Середи, Лавріщевих. Всіх їх громада віддячила – нагородили Подяками та солодкими подарунками.
На святковому відкритті оновленої бібліотеки було присутнє майже все село, очільники району, представники благодійного фонду, Народний депутат України В. В. Бандуров, представники духовенства. Помічник Народного депутата В. О. Кошеленко подарував бібліотеці більше 20 книг. Сільська рада та ПАТ«АФ» Гюнівська» подарували бібліотеці 2 комп’ютери, а читачі – принтер. Громадою була організована благодійна акція «Допоможемо рідній бібліотеці» - збирали кошти на підключення до мережі Інтернет. Завдячуючи проведеній акції та коштам фермерських господарств, ми підключились до мережі.
На даний час всі запити читачів виконуються в повному обсязі. В бібліотеці тепло та затишно. Облаштовано дитячий куточок, де самі маленькі можуть погратись різними іграшками.
Зараз допрацьовується новий проект «Від книги до комп’ютера, від комп’ютера до книги», який передбачає ремонт приміщення з елементами енергозбереження, а саме: утеплення зовнішніх стін будівлі (зробили в сільській школі один експериментальний клас – збільшення температури в середньому на 4 градуси), заміна системи освітлення, системи опалення, меблів та встановлення нових комп’ютерів. Проект плануємо представити на Всеукраїнський конкурс розвитку місцевого самоврядування.







Комментариев нет:

Отправить комментарий