пятница, 10 февраля 2017 г.

Трохи статистики за підсумками року -2016


Мережа
Мережа бібліотек області, що входять до сфери управління Міністерства культури України, у 2016 році склала 486 од. З них – 367 у сільській місцевості, 3 - обласні. Звітного року припинили діяльність 11 книгозбірень:
м. Бердянськ — Нововасилівська і Розівська сільські бібліотеки;
Бердянський район — Вибоївська, Долинська, Старопетрівська, Червонопільська сільська бібліотеки, Осипенківська бібліотека для дітей;
Пологівський район — Балочківська і Улянівська сільські бібліотеки;
Токмацький район — Молочанська бібліотека для дітей;
Чернігівський район — Токмачанська селищна бібліотека.
Відкрита 1 нова бібліотека — Високогірненська сільська бібліотека Запорізького району.

Матеріально-технічна база
Кількість бібліотек, що мають комп’ютери, становить 147 (+5); загальна кількість комп’ютерів — 734 (+75), бібліотек, що мають доступ до мережі Інтернет — 135 (+5), кількість електронних адрес - 192. Телефонізовано всього 142 бібліотеки.
У сільській місцевості комп’ютери є всього у 54 (+5) бібліотеках, що складає всього 14,7%; доступ до мережі Інтернет – у 44 бібліотеках, телефони – у 51 бібліотеках.
Спеціальне програмне забезпечення для створення електронних баз даних мають всього 7 бібліотек регіону – 3 обласні і 4 міські та районні. Енергодарська ЦРБ оновила програмне забезпечення. Обсяг власних електронних баз даних склав 799,3 тис. записів. Діє 71 Інтернет — центр.
Слід зазначити, що темпи інформатизації бібліотек сповільнилися у зв'язку з закінченням дії програми “Бібліоміст”. Крім того, було здійснено дві крадіжки технічних засобів - у філіях Кам'янсько-Дніпровського району (2) та у Василівській ЦРБ.
Збільшення кількості комп'ютерів відбулося завдяки активній фандрейзенговій компанії Мелітопольської ЦМБ (+40).
В орендованих приміщеннях перебуває 132 книгозбірні. Потребують капітального ремонту 48 бібліотек, аварійних приміщеннь немає. Минулого року відремонтовано Кам’янсько-Дніпровську районну бібліотеку для дорослих та дітей.
Бібліотечні фонди
Загальний бібліотечний фонд складає 7836,93 тис. примірників. Звітного року він зменшився на 184,3 тис. прим. Це пояснюється ліквідацією 11 бібліотек та необхідністю очищення від застарілих та зношених документів.
Оновлення фондів відбувається досить повільно (за виключенням бібліотек м. Запоріжжя). Надійшло 129,02 тис. прим. 33, 01 тис. прим. надійшло за рахунок Державних програм поповнення фондів українських бібліотек.
Користувачі, відвідування, книговидача
Кількість обслугованих користувачів склала 491,6 тис. осіб, книговидача - 10405, 63 тис. прим., кількість відвідувань 3574,3 тис.
Звітного року збільшилася кількість масових заходів, які організовуються бібліотечними працівниками (+6,5 тис.), звернень на веб-сайти бібліотек досягли 622,7 тис. разів. Книгозбірні підвищили активність у соціальних мережах.
Запорізька обласна бібліотека для дітей “Юний читач” посіла 3 місце у Всеукраїнському конкурсі на кращу бібліотеку року. Приємною подією цього року стала перемога Веселівської селищної бібліотеки у конкурсі “Бібліотека як сучасний інформаційний центр” ініційованого благодійним фондом “Бібліотечна країна”. У рамках проекту Української бібліотечної асоціації “Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся” у бібліотеках області почалось створення пунктів європейської інформації.
Удосконалився рівень володіння бібліотекарями комп’ютерною грамотністю, діють сайти та блоги бібліотек, готуються буктрейлери та мультимедійні презентації. Заслуговують на повагу ентузіазм та відданість справі переважної більшості працівників.
Персонал
Загалом у книгозбірнях області працювало 1297 осіб (-20), з них 1054 – бібліотечні фахівці (-17). Спеціальну освіту мають 63,9%.
На неповні ставки працюють 286 осіб , що складає 27,1% бібліотечних працівників, у т.ч. найбільше - у книгозбірнях Куйбишевського, Новомиколаївського, Оріхівського районів, більше 70% - у Веселівському, Розівському та Гуляйпільському районах. У Приморському районі протягом кількох років на повну ставку працює лише директор ЦБС.
Фінансування
Загальна сума надходжень за рік склала 79970,3 72717,1 тис. грн. Надходження від надання платних послуг збільшилося на майже 50 тис. грн. і склало 253,5 тис. грн.
Слід зазначити, що під час підготовки звітів за 2016 рік визначились організаційні проблеми, пов'язані з передачею ряду закладів культури до складу об'єднаних територіальн6их громад .

Комментариев нет:

Отправить комментарий