среда, 14 июня 2017 г.

У Токмацькій міській ЦБС діє правило: читач — король бібліотеки


       Тому й не дивно, що користувачі залишають багато схвальних відгуків. Наприклад, читач Ліньков пише: «Приємно вражений обслуговуванням у бібліотеці. Дивно у наш час зустріти такий професійний підхід та масу безкоштовних послуг, у т.ч. - інтернет. Ну дуже здивований, величезне спасибі, що є такі бібліотеки й такі працівники». Світлана Носова: «Завдяки співробітникам у бібліотеці панує домашня атмосфера, комфорт, затишок. Персонал настільки підготовлений, що за лічені хвилини знаходить потрібну інформацію… Тут так зустрічають, що хочеться приходити знову і знову». 
    Бібліотечний простір став більш комфортним — застосовується зонування, нетрадиційна ростановка стелажів, діє дитяча кімната, ресурсний центр, три інтернет-центри, самі приміщення стали більш світлими та просторими.
Значно розширено перелік бібліотечних послуг. Тепер відвідувачам пропонується цілий ряд електронних (доступ до баз даних, пошук роботи, замовлення квитків, сплата комунальних платежів тощо), сервісних (ксерокопіювання, набір та чорно-білий і кольоровий друк текстів), сканування, зони Wi-Fi, надомний абонемент, попереднє замовлення літератури), освітніх (вдосконалення англійської мови, тренінги комп'ютерної грамотності, просторового програмування, індивідуальні поглиблені заняття після курсів Центрів зайнятості) послуг.

   Книгозбірні стають центрами змістовного проведення дозвілля жителів міста. На базі ЦМБ успішно діє літературний клуб «Струни душі». Його учасники настільки згуртувалися, що почали разом відвідувати англійський розмовний клуб (ЦМБ) та організували екскурсію в м. Харків. На прохання членів клубу його засідання стали проводитися не 1, а 2 рази на місяць.
    Для людей похилого віку корисними стали тренінги «Фінансова обізнаність для впевненого майбутнього». Учасників вчили уникати різних загроз, шахрайств, обговорювали варіанти можливих варіантів додаткового заробітку. Бажаючих було багато, довелося навіть формувати кілька груп.
З метою покращення бібліотечного обслуговування вразливих категорій населення їм надається допомога в отриманні адміністративних послуг. Оскільки у місті ще не почав повноцінно діяти ЦНАП, його функції частково виконує ЦМБ. Так, книгозбірня надавала дієву допомогу вкладникам Ощадбанку, дітям війни, тимчасово переміщеним особам, людям, що бажали отримати субсидії та перепустку в зону АТО. Для зручності користувачів з вадами зору встановлено збільшений шрифт в одному з комп'ютерів Інтернет-центру.
    Бібліотекарі запроваджують цікаві форми роботи — виставки — інсталяції, виставки- сюрпризи, виставки- факти, вуличні акції, ведуть сторінку у мережі Інтернет.
Так тримати!

Комментариев нет:

Отправить комментарий