Новости от Веселовской районной библиотеки

Л. Мовчан, зав. відділом обслуговування
Веселівської центральної районної бібліотеки

«Книжковий дім – бібліотека, це затишок думок святих…»
Веселівська районна бібліотека для дорослих кожного дня радо зустрічає своїх читачів. Для них – нові видання, яскраво оформлені цікаві книжкові виставки та інформаційні стенди. Читачам запам’яталися такі виставки, як «Єдина соборна Україна», «Зимова мозаїка», «Любіть красу своєї мови» та інші.
Для кожного громадянина важливо знати звичаї та  традиції свого народу. У Веселівській районній бібліотеці значна увага приділяється народознавчому напрямку роботи. Для відвідувачів бібліотеки проводяться уроки народознавства, фольклорні свята, вечори, а зараз – і заходи поза стінами бібліотеки.
Цікаво пройшло, наприклад, фольклорне свято «Прийшла Масляна до нас». Незважаючи на холодний, морозний день, біля бібліотеки зібралось чимало людей. Красиво оформлена площа перед бібліотекою, музика у виконанні працівників будинку культури приваблювали жителів. Усі присутні брали активну участь у конкурсах: проспівати частівки, відгадати загадки, помірятися силою, зрізати приз з зав’язаними очима та інші. Гості свята змогли поласувати гарячим чаєм з млинцями та оладками. Було дуже весело і цікаво.
…Рідна мова. Вона така неповторна, мелодійна і співуча, бо ввібрала в себе гомін дібров і луків, полів і лісів, духмяний запах рідної землі. У народу нема більшого скарбу, ніж його мова. Бо саме мова – це характер народу, його пам’ять, історія і духовна могутність.
У міжнародний день рідної мови ми запросили своїх читачів на свято рідної мови «Мово моя материнська, квітни в душі й на устах». У цей день всі бажаючі змогли взяти участь у мовознавчих конкурсах, літературних вікторинах та інших розважальних заходах. Із запалом приймали участь у таких конкурсах: «Знайди пару», «Перевір пам’ять», «Фразеологічна показуха», «Кроки», «Загадкове перетворення» та інші. А яке ж свято рідної мови без української пісні! Бажаючі змагалися у конкурсі на краще виконання пісні. Гарний настрій на святі панував завдяки народному колективу «Дивограй».
Що таке сім’я? Усім без пояснення зрозуміло. Як слова «хліб», «вода» не потребують розшифрування, так і поняття «сім’я» вселяється у нас з перших свідомих миттєвостей життя.
Вже не перший рік районна бібліотека за підтримки відділу у справах сім’ї, молоді та спорту проводить родинне свято поза бібліотекою. Усі сім’ї – учасники творчо підходять до  конкурсу. Кожній родині дається домашнє завдання, яке включає в себе розповідь про сім’ю, історію свого роду, захоплення членів сім’ї, улюблену сімейну страву.
Родини брали участь у багатьох конкурсах: «Склади прислів’я», «Карлсон та варення», «Перевір пам’ять», «Пов’яжи хустину», «Хто швидше вип’є воду» та інші. Протягом свята звучали пісні про сім’ю та маму.
За конкурсами уважно стежили члени журі. Свято завершилось дегустацією тих страв, які приготували родини, подарунками.
Вже другий рік нашою бібліотекою проводиться «День відкритих дверей». Мета цього заходу – залучити до бібліотеки нових читачів, познайомити їх з новою літературою та періодичними виданнями, які передплачує бібліотека. Ось таке оголошення було розміщено у всіх навчальних  закладах селища:
«У бібліотеці – день відкритих дверей!!!
У цей день на вас чекають цікаві виставки, вікторини, кросворди.
Ми бажаємо зустрітися з нашими боржниками. Обіцяємо їх не сварити і не нараховувати пеню»
Колектив бібліотеки заздалегідь готувався до цього свята. Усі відділи були святково прикрашені. Вікторини, головоломки, кросворди дуже сподобались читачам, вони з великим азартом їх розгадували. Кожен читач отримував маршрутний лист, у якому був перелік завдань. Той, хто виконав усі завдання  отримував приз.
Бажаючих розрахуватися з бібліотекою було багато, але боржники мусили відремонтувати пошкоджені книжки. Протягом усього дня звучали пісні про бібліотеку.
Заходи поза стінами книгозбірні дуже подобаються нашим читачам. Крім того, вони стали яскравою рекламою бібліотеки.