среда, 1 августа 2012 г.


Інноваційна діяльність бібліотек  Василівської ЦБС.
Методичний супровід

На сьогоднішній день ми всі впевнені, що стара модель публічної бібліотеки не має перспектив, майбутнє - за сучасними, модернізованими закладами, де працюють творчі особистості, здатні креативно мислити та позитивно налаштовані на зміни. «Бібліотеки вимушені шукати своє місце в інформаційному просторі, вони знаходяться на межі вибору-неповернення, або зникнуть як явище....» - таку думку постійно озвучували й на Ярмарку інновацій, що проходив минулого року у Києві. Тому одним із стратегічних напрямків діяльності нашої ЦБС став менеджмент інновацій.
       Управління інноваціями ми розглядаємо як систему взаємопов'язаних дій з:
-         моніторингу інновацій;
-         оцінки інновацій;
-         створення власного інноваційного продукту;
-         інформування про інновації, стимулювання їх впровадження;
-         практичного засвоєння та аналізу.
Моніторинг інновацій - наша щоденна робота. Ми намагаємося відшукати цікаві ідеї як у наших колег, так і в суміжних галузях, наприклад - педагогіці, соціології.
Велику допомогу нам надає Інтернет. Нові бібліотечні послуги та ідеї ми знаходимо на сайтах Національної парламентської бібліотеки України,  Української бібліотечної асоціації, програми «Бібліоміст», сайтах окремих українських та зарубіжних бібліотек, бібліотечному інформаційно-освітньому порталі.
Досить цікаві сайти Державної бібліотеки України для юнацтва., Національної бібліотеки України для дітей, Російської державної бібліотеки для дітей, Рівненської обласної бібліотеки для юнацтва, Мурманської обласної бібліотеки, (наприклад, тут я знайшла матеріал про семінар «Довідково-бібліографічне та інформаційне обслуговування в електронному середовищі: реалії та перспективи»). Матеріали на допомогу плануванню роботи ми знаходимо    в рубриках: «Бібліотечному   фахівцю»,   «Бібліотекарю»,   «Колегам»,   «Фахівцям  бібліотечної справи», «Методична полиця», «Профессионалам» та в інших рубриках.
 Є цікаві бібліотечні блоги:
-Творчість та інновації в українських бібліотеках - інформаційно-просвітницький блог для бібліотекарів;
-  Бібліоновичок;
-  Методична служба публічних бібліотек Києва;
-  ПАН БІБЛІОТЕКАР;
-  МетодистиК@    та інші.
Оскільки ми не маємо можливості передплачувати всі фахові журнали, користуємося електронними версіями таких видань, як «Бібліотечний форум України», «Библиотечное дело», «Світ дитячих бібліотек» та ін.
Дуже важливе завдання методиста - ознайомити з інноваціями бібліотечних працівників. Усе цікаве, що нам вдається відшукати, ми намагаємося донести до завідуючих бібліотек. У минулому році ми освоїли ази проектної діяльності, взявши участь у конкурсі програми «Бібліоміст», у 2012 році плануємо провести тренінг «Пошук  інновацій у мережі Інтернет для бібліотекарів нашої ЦБС».
Між тим, наші працівники вже виявляють інноваційні підходи в діяльності бібліотеки. Ми створили  сайт  Василівського літературного об'єднання «Ліра» (http://Ііга2012.ftesnfo), де можна знайти інформацію про нові вірші наших поетів, їх збірки, відеоролики на деякі вірші. Провідний бібліотекар ЦБ -        І. К. Решетняк освоїла нові комп'ютерні програми і створює своєрідні відео-презентації віршів місцевих поетів, членів клубу «Ліра», що діє при ЦРБ.  Декілька наших працівників опанували програму Photoshop, яку використовуємо для написання заголовків книжкових виставок.
Ми освоїли табличний процесор EXEL, отже звіти приймаємо за допомогою цієї програми. Всі бланки - 6НК, 80-а рвк занесли в цю програму, складаємо штатні розклади, відомості видачі матеріалів та інші статистичні звіти. В цьому році пройде майстер - клас де будемо навчати всьому цьому й завідуючих бібліотек-філіалів.
Зараз ми працюємо над створенням сайту ЦБС http://bibvas.ucoz.ua , де плануємо виділити «Сторінку методиста». Саме там будемо розміщувати матеріали про кращі інноваційні знахідки наших бібліотек-філіалів (організаційні, сервісні, технологічні).
Дніпрорудненська міська бібліотека - філіал сімейного читання відкрила свою сторінку на сайті Днепрорудненської міської Ради  (http://dneprorudnoe.Info/user/1291),  де висвітлює діяльність своєї бібліотеки, розміщає оголошення, запрошення на заходи. Наприклад: «Библиотека семейного чтения предоставляет новую услугу днепрорудненцам - онлайн -справочно-библиографическое обслуживание. Теперь вы можете, не выходя из дома, сделать запрос по телефонам и вам по электронной почте будет отправлена любая информация на интересующую вас тему, как для подготовки домашних заданий, так и для личного пользования. Запрос можно отправить и по нашему электронному адресу – biblsem@mail.ru.  Звоните, пишите, мы всегда к вашим услугам».
Комп'ютерні технології надають більше можливостей для підготовки та проведення заходів з підвищення кваліфікації бібліотекарів району. За приказкою «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути», ми навчилися створювати  презентації, які демонструємо на семінарах. Особливо цікавими стали презентації  для семінарів з краєзнавчої діяльності бібліотек, організації бібліотечного простору, виставкової роботи.
Наступним етапом нашої роботи є методичний та практичний супровід, запровадження інновацій. Ми надаємо методичну і практичну допомогу тим бібліотечним працівникам, які працюють над втіленням якоїсь інновації.

 Маючи непогану технічну базу, гарних фахівців, ми допомагаємо бібліотекарям у впровадженні їх ідей.
Наприклад: коли Дніпрорудненська міська бібліотека - філіал вирішила реорганізувати свою суто дитячу бібліотеку - в бібліотеку сімейного читання, ми допомагали готувати нормативну документацію, відшукали статті з досвіду роботи подібних бібліотек, самі виїздили і надавали консультації на місці щодо організації відділу для юнацтва та дорослих; Степногірській селищній бібліотеці - філії допомогли в організації проведення циклу інформаційно-попереджувальних бесід «Правда про ...» (куріння, алкоголь, наркотики, СНІД) з використанням документальних відеофільмів про наркоманію, СНІД, алкоголізм: знайшли відеороліки, записали на диск.
Приморській та Підгірненській бібліотекам-філям допомогли у проведенні шоу - вікторин «Птахи - наші друзі» знайшли записи голосів птахів, потім знайшли фахівця щоб записати з диску на касету( в бібліотеці ще магнітофони радянських часів).
Аналіз запровадження інновацій ми здійснюємо наприкінці року, коли готуємо аналітичну довідку про діяльність ЦБС. Ось тоді відразу видно, як працювала сільська бібліотека і чи вдалося нам «розворушити» працівників і надихнути їх на зміни.
Ми намагаємося    заохочувати    творчу    діяльність    наших    працівників.    Критерій інноваційності стоїть на одному з перших місць під час підведення підсумків роботи за рік та під час святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. Ми виділили спеціальну номінацію «Міс Інновація».
Наступного року плануємо провести конкурс на кращий інноваційний проект «Краєзнавчими стежками».

 В соціокультурній діяльності разом  з традиційними формами масової роботи запроваджуємо інноваційні форми: турніри, ігрові   шоу, театралізовані масові заходи, костюмовані літературні читання, Інтернет - подорожі та інші.    Наприклад, Дніпрорудненська міська бібліотека-філіал сімейного читання провела «Літературні гонки». Для цього на початку літа, в бібліотеці була оформлена книжкова виставка за жанрами: класика, детективи, фентезі, історія, пригоди. До кожного жанру підібрано по 6 запитань, відповіді на які можна було знайти з книжок на цій виставці. Була сформована команда з бажаючих прийняти участь в «гонках», які закінчувалися у кінці серпня.


Учасники «гонок», після знайомства з книгами, давали бібліотекарю свій варіант відповіді. За вірну відповідь вони отримував біблон - бібліотечну валюту. Учасник, що набрав за літо найбільшу кількість біблонів, отримав приз. Крім цього за отримані біблони переможці мали можливість на ярмарці сувенірів придбати додаткові призи, що були виготовлені іншими дітьми.
 В цій же Дніпрорудненській бібліотеці сімейного читання силами працівників було створено ляльковий театр «Непосидьки», за допомогою якого щорічно показується близько 30 вистав.
В Підгірненській  бібліотеці на масових заходах впроваджується  проведення майстер-класів. Наприклад, для проведення майстер-класу з виготовлення ляльки – мотанки, завідуюча бібліотекою запросила Олену Пилишенко, керівника гуртка з Василівського будинку молоді.  Художниця Валентина Шевченко  вчила дітей мистецтву орігамі.

Методичний супровід інноваційної діяльності – це підготовка  та  проведення  виїзних   семінарів-практикумів,   тренінгів, майстер-класів для працівників ЦБС на базі кращих бібліотек-філій. На мою думку, найбільш ефективна форма підвищення кваліфікації - безпосередній обмін досвідом на місцях.
                На базі ЦРБ ми провели тренінг з організації виставкової роботи. Дві команди змагалися на краще складання схеми книжкових виставки - кросворду та виставки - вікторини. Бібліотечний візит "Вчимося у колег" організовано у Підгірненську сільську бібліотеку, де працівники обмінювалися досвідом щодо організації бібліотечного простору.
Ще однією з інноваційних форм методичної роботи  бібліотеки є використання сервісних послуг: відправлення методичних, інформаційних матеріалів електронною поштою ( поки  що переважно на домашні комп’ютери).
Важливою  складовою методичної допомоги стало і створення актуальних методико-бібліографічних, краєзнавчих матеріалів, які допомагають бібліотекарям у роботі з читачами. Деякі з них виставлені на нашому сайті.

 Наша ЦБС - в числі переможців III раунду конкурсу « Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Тож, ми не зупиняємось у пошуку нових ідей, сучасних форм роботи і зробимо все, щоб  користувачі із задоволенням зверталися до бібліотеки.

Наталья Коноваленко, заведующая методическим отделом Васильевской ЦБС

Комментариев нет:

Отправить комментарий