Энергодар: друзья библиотеки

Колектив Енергодарської  ЦБС намагається перетворити бібліотечні заклади на інформаційні, освітні та культурні центри міста.  Працівники  запроваджувють активні форми соціокультурної діяльності. Так, 2012 року була організована акція «Як пройти в бібліотеку?». Перехожим, які не змогли відповісти на це запитання, роздавалися візитівки та рекламна продукція. Цікавою є виставка-рекомендація на абонементі ЦБ «Написано давно – читається як нині». Книги супроводжуються яскраво оформленими висловлюваннями відомих людей про ці твори. На справжні театралізовані свята перетворюються заходи дитячої бібліотеки. Щоб оцінити їх якість і результативність, досить подивитися на захоплені обличчя дітей у відеозвітах.

Поліпшенню якості соціокультурних заходів сприяє тісне партнерство з різними установами та організаціями.
Успішною була спільна робота з оргкомітетом Міжнародного театрального фестивалю «Добрий театр». У всіх бібліотеках було організовано інформаційні зони та Vip-вітальні, де розміщувалися програма фестивалю за днями, тексти п’єс-номінантів, дані про переможців, проходили майстер-класи. Учасники фестивалю могли скористатися електронною поштою, роздрукувати матеріали, знайти необхідну інформацію в мережі Інтернет. У центральній дитячій бібліотеці працювала «Дитяча кімната» – батьки могли залишити дітей на час перегляду вистав. Діти в цей час дивилися мультфільми, гралися, слухали читання вголос тощо. Про цю послугу містяни дізнатися з газет, оголошень по радіо, на касах ПК «Сучасник», з інтерв’ю завідуючої відділом культури і туризму по ТБ. Найменшому відвідувачу бібліотеки було всього 1рік і 8 місяців, найбільша кількість дітей – 15 осіб. Заклад у ці дні працював до 22-00. За активне сприяння у проведенні фестивалю працівники ЦБС були нагороджені путівками до кримського пансіонату.
Співпраця з телекомпанією «Оріон». Робота бібліотек міста висвітлюється у програмах місцевого телебачення. Крім того, телекомпанія адмініструє міський сайт дозвілля «Афіша», на якому розміщуються веб-сторінки центральної міської бібліотеки – новини, конкурси, послуги, краєзнавство, віртуальні виставки. Інтерфейс сайту дружній до користувача, ним легко користуватися, представлені матеріали доволі цікаві. Жителі Енергодара активно відвідують його, наприклад, віртуальну виставку, присвячену В.Висоцькому, за 4 місяці переглянуло 1109 осіб. Викликають інтерес і віртуальна тематична виставка нових надходжень «Читаем сами. Читаем с нами», виставки – персоналії, присвячені Л. Улицькій, О. Некрасову, Ж. Бурбо.
З Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді ЦБС уклала договір про спільну діяльність від 6 лютого 2012 року. За цим договором Центр взяв на себе зобов’язання проводити просвітницько-профілактичну роботу з дітьми і молоддю, які є користувачами бібліотеки. Централізована бібліотечна система зобов’язалася сприяти розміщенню й розповсюдженню рекламно-інформаційної продукції Центру, надавати допомогу у розробці сценаріїв та проведенні заходів. Вже мали успіх акції, присвячені боротьбі з курінням, наркоманією, туберкульозом.
Функціонування інформаційно-правової зони «Консультант плюс» при ЦБ стало можливим завдяки співпраці з фахівцем-юристом, який за необхідності надає користувачам консультації правового характеру.
Центральна дитяча бібліотека з 2011 року встановила партнерські зв’язки з Енергодарським лісництвом та клубом дендрологів. Завдяки цьому вдалося успішно провести заходи, присвячені Дню лісу та заповіднику «Кам’яні могили». Маленькі користувачі бібліотеки мають намір проводити акції на захист зелених насаджень.
Спільно з редакцією місцевої газети «Рост» ЦБ проводить конкурс «Бібліотечна гавань». Учасники мають відповісти на 12 запитань, які по одному розміщуються у газеті щотижня. Відповіді можна надати на абонементі бібліотеки, принести або надіслати електронною поштою. Призи (цікаві книги) вже чекають на переможців у куточку «Увага, конкурс!». Ось деякі із завдань – доберіть літературні пари, закінчіть прислів’я, продовжіть вірш А. Ахматової та інші. У бібліотек існують давні партнерські зв’язки з художньою школою. Тому не дивно, що роботи учнів традиційно демонструються у виставкових зонах книгозбірень (особливо – в центральній дитячій бібліотеці), а всю необхідну інформацію викладачі і діти можуть знайти в Інтернет-центрах бібліотек.
Своєрідним доказом співпраці з владою та бізнесовими структурами стали урочистості з нагоди переїзду бібліотеки для дітей у нове просторе приміщення ПК «Сучасник». Гості подарували 2 комп’ютери, мультимедійний екран, медіапроектор, мікрохвильову піч, холодильник, кошти на книги, прикрасили зал. А натомість – отримали почесну відзнаку – медаль «Справжній друг дітей» і масу позитивних емоцій. Тож побажаємо колегам-енергодарцям подальшої плідної співпраці та ефективних партнерств.
Гол. бібліотекар НМВ ЗОУНБ ім. О.М. Горького                     Л. Мажара