вторник, 13 мая 2014 г.

Новації в екскурсійній роботі


            Як театр розпочинається з гардеробної, так  і знайомство з нашою книгозбірнею для багатьох, як малечі, так і дорослих, тепер розпочинається з екскурсій.  
Але ми не зупиняємось «традиційних» формах знайомства з головною книгозбірнею області. Задача екскурсійної роботи - знайти (розробити) нові форми, які будуть активно підтримувати інтерес до книги та читання. Такими заходами стали бібліоквести. Під час проведення останніх, група (або групи, якщо вони змагаються) виконує різноманітні завдання, розроблені модераторами гри і, водночас, знайомляться з новими структурними підрозділами, експозиціями, книжковими виставками – загалом, з тим матеріалом, який хоче просувати бібліотека. Бібліоквести ми проводимо як універсальні, так  і тематичні. До речі, програму заходу  розповсюджуємо за допомогою соціальних мереж.
Високу оцінку від колег ми отримали за розроблену фахівцями науково-методичного відділу інтерактивну гру «Бібліокешинг» (пошук бібліоскарбів), яка проводилась в рамках ІІ Форуму молодих бібліотекарів Запорізької області. Переважна більшість молодих фахівців вперше приїхала до обласної книгозбірні, тому й виникла ідея познайомити їх з бібліотекою у формі  гри.
Завдання інтерактивної гри:
1. Розвиток позитивних установок у спілкуванні.
2. Вміння находити рішення проблемних ситуацій.
3. Розвиток групової згуртованості, вміння визначати своє місце і призначення у групі.
Усі гості Форуму були поділені на 3 команди (сині, жовті, зелені). Кожна з них отримала маршрутного листа, який  спрямовував учасників на виконання творчого завдання у відділах ЗОУНБ. Розробляли завдання фахівці відповідних відділів. За влучні відповіді команда отримувала літери, з яких
треба було скласти слово. Отже, в підсумку ми отримали слоган: МОЛОДЬ: ІНОВАЦІЇ, ТВОРЧІСТЬ! … та детальніше пізнали бібліотеку. Наші молоді друзі пробігли 6 поверхів, відповіли на багато питань, попорпалися у довідковому фонді і з задоволенням підійшли к фіналу. Перемогли професіоналізм та молодість!
Драйвові та привабливі для молоді стали проведені у Запоріжжі флешмоби. Один з них – «ОтЧИТАЙся!» –  відбувся за участі студентської молоді біля обласної книгозбірні (за підтримки останньої).
Ні похмуре небо, ані калюжі не перешкодили молоді Запоріжжя, що читає, відгукнутися на заклик студентського об’єднання майбутніх журналістів «Припечатанные». За декілька хвилин майданчик перед бібліотекою заповнився молодими людьми з книгами та печивом, якими вони обмінювались. Хоч за технологією в кінці флешмобу усі миттєво розходяться, і ми знаємо про це, у нашому випадку все було інакше. Учасники  флешмобу знайомились з новими надходженнями, ділились враженнями, малювали улюблених героїв, розігрували книги. Основний меседж заходу: «Ми – молодь Запоріжжя! Ми – за гідне дозвілля!»
Таким чином, бібліотечна екскурсія при творчому підході переростає у комплексний, широкомасштабний захід, який охоплює велику кількість учасників і з боку гостей бібліотеки, і з боку структурних підрозділів закладу, виявляючи кращих нестандартно мислячих бібліотечних фахівців.
Наші  читачі, які давно  не відвідували  бібліотеку, відзначають, що у «горьківці» відбулося багато позитивних змін. Сучасний напрям роботи бібліотеки їм подобається. А екскурсанти, дякуючи за подорож головною регіональною книгозбірнею, зауважують, що й гадки не мали, наскільки цікавою може бути  мандрівка бібліотекою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий