понедельник, 30 ноября 2015 г.

Новини бібліотечного життя


Місто Токмак. 26 листопада працівники районної бібліотеки взяли участь у презентації збірника "Гомін, постріл, спілого колосу дзвін: іскрини творчого світу" члена Національної Спілки журналістів України, члена Національної Спілки письменників України Миколи Володимировича Гомона. До збірки увійшли рецензії, літературно-критичні статті, відгуки письменників, журналістів, читачів, опубліковані в газетах і журналах на книги М. Гомона. Більше трьох десятків авторів виявилися небайдужими до творчості письменника.    
Презентація відбулася у вузькому колі шанувальників слова. Наступна зустріч відбудеться у форматі "читачі-письменик" уже в стінах нашої бібліотеки. 
   Приазовський район. Село, а загалом і сільські бібліотеки зокрема – одна з найболючіших проблем суспільства та влади – криза вдарила саме по культурному сегменту насамперед по сільським бібліотекам. Мізерні кошти, несистемне оновлення фондів, слабка матеріально-технічна база – такий стан і перспективи розвитку бібліотечної справи.
Що треба зробити, щоб бібліотеки відвідувалися нашими користувачами  частіше, які зміни у штатному розкладі ЦБС  передбачає проект децентралізації влади? Ці та інші питання було розглянуто на районному семінарі Приазовської бібліотечної системи минулого тижня.
Чи потрібна бібліотека на селі? На жаль, в нашій країні ще існує стереотип, про те що у місті люди розумніші ніж в селі, що селяни не читають і бібліотека їм не потрібна. Але бібліотека -  це не тільки інформаційний центр. Взагалі з появою мережі Internet бібліотеки стали фактично закладом соціокультурної сфери, які забезпечують конституційне право громади на вільний доступ до інформації. Сільські голови, ті, хто забезпечив свої бібліотеки комп’ютерами, мають велику подяку та повагу від селян за змогу спілкування з друзями у соціальних мережах, реєстрацію випускників школи на ЗНО, оплату та придбання покупок через Internet-магазини, поповнення телефонів,придбання квитків.
На районному семінарі сільським бібліотекарям було надано методичні поради щодо планування на 2016 рік, календарі знаменних дат, буклети письменників-ювілярів. Фахівці книгарень  поділилися досвідом роботи.
Зараз  в районній бібліотеці експонується виставка картин приазовського художника Івана Васильовича Корнієнка,члена гуртка «Милосердие», яка дуже зацікавила наших читачів.
З метою попередження дитячої злочинності, під час зимових канікул, розроблено комплекс заходів: протягом цього періоду сільські бібліотекарі будуть проводити з маленькими читачами костюмовані ранки,читати книжки в голос, проводити вікторини та конкурси, майстер-класи по виготовленню ялинкових прикрас.
Кожний сільський бібліотекар має своє звітне портфоліо заходів, що відбуваються не тільки в стінах бібліотеки, а і в дитячих садках і закладах, розташованих на території села. Користувач може ознайомитися з портфоліо, яке у вільному доступі. Сільський голова зобов’язаний не тільки контролювати активну роботу бібліотек, а і брати безпосередньо участь у заходах, які проходять на території його громади, допомагаючи і підтримуючи пошуку партнерів і спонсорів.

Директор Приазовської ЦБС -  В.Єлісеєва.
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий