среда, 10 февраля 2016 г.

Основні висновки щодо показників діяльністі публічних бібліотек Запорізької області у 2015 році


Мережа
Мережа бібліотек області, що входять до сфери управління Міністерства культури України, у 2015 році склала 496 од. З них – 375 у сільській місцевості, 3 - обласні. Звітного року припинили діяльність 5 книгозбірень: Шевченківська сільська бібліотека Бердянського р-ну (протокольне доручення голови райдержадміністрації від 12.05.2015 №1 “Про впровадження регіональної дорожньої карти щодо упорядкування мережі бібліотек району, які фінансуються за рахунок місцевих бюджетів”), Зразківська сільська б-ка, Михайлівська селищна №2, Михайлівська селищна №3 Михайлівського р-ну (рішення Плодородненської сільської ради від 26 січня 2015 р №7 “Про припинення діяльності сільської бібліотеки” та рішення Михайлівської селищної ради від 19.02.2015 №4 “Про припинення роботи селищних бібліотек”). Рішенням Розівської районної ради від 31.10.2014 №18 “Про внесення змін до установчих документів КЗ “Розівська центральна районна бібліотека” районна дитяча бібліотека була реорганізована в сектор обслуговування дітей ЦРБ.

Змінила підпорядкування Дніпрорудненська муніципальна бібліотека — вона увійшла до складу Василівської централізованої бібліотечної системи.
У 2015 році були прийняті рішення про закриття ще 7 бібліотек, але вони працювали більше 6 місяців і у звітних формах показані як ще діючі.
Матеріально-технічна база
Кількість бібліотек, що мають комп’ютери, становить 142; загальна кількість комп’ютерів — 659 (+7), бібліотек, що мають доступ до мережі Інтернет - 130, кількість електронних адрес - 186. Телефонізовано всього 144 бібліотеки.
У сільській місцевості комп’ютери є всього у 49 бібліотеках; доступ до мережі Інтернет – у 37 бібліотеках, телефони – у 48 бібліотеках.
Спеціальне програмне забезпечення для створення електронних баз даних мають всього 7 бібліотек регіону – 3 обласні і 4 міські та районні. Обсяг власних електронних баз даних склав 648, 3 тис. записів. Діє 71 Інтернет — центр.
Слід зазначити, що темпи інформатизації бібліотек сповільнилися у зв'язку з закінченням дії програми “Бібліоміст”. Крім того, було здійснено три крадіжки технічних засобів - у 2 філіях Мелітопольської міської ЦБС та у Великобілозерській сільській бібліотеці К -Дніпровського р-ну.
В орендованих приміщеннях перебуває 27 відсотків книгозбірень. Потребують капітального ремонту 50 бібліотек, в аварійних приміщеннях функціонують 2 (Токмачанська селищна Чернігівської ЦБС та Кам’янсько-Дніпровська районна для дорослих та дітей).
Бібліотечні фонди
Загальний бібліотечний фонд складає 8021,2 тис. примірників. Звітного року він зменшився на 254,0 тис. прим. Це пояснюється ліквідацією 12 бібліотек та необхідністю очищення від застарілих та зношених документів.
Оновлення фондів відбувається досить повільно (за виключенням бібліотек м. Запоріжжя). 10, 7 тис. прим. надійшло за рахунок Державних програм поповнення фондів українських бібліотек.
Користувачі, відвідування, книговидача
Кількість обслужених користувачів склала 501,4 тис. осіб, книговидача - 10712, 1 тис. прим., кількість відвідувань збільшилася на 1,5 тис.
Звітного року збільшилася кількість масових заходів, які організовуються бібліотечними працівниками, звернень на веб-сайти бібліотек (досягли 694,4 тис. разів). Книгозбірні підвищили активність у соціальних мережах. Мелітопольська центральна міська бібліотека посіла 3 місце у Всеукраїнському конкурсі на кращу бібліотеку року.
Удосконалився рівень володіння бібліотекарями комп’ютерною грамотністю, діють сайти та блоги бібліотек, готуються буктрейлери та мультимедійні презентації. Заслуговують на повагу ентузіазм, креативність та відданість справі переважної більшості бібліотечних працівників.
Персонал
Загалом у книгозбірнях області працювало 1317 осіб (-17), з них 1071 – бібліотечні фахівці. Спеціальну освіту мають 64,4%.
На неповні ставки працюють 30% бібліотечних працівників, у т.ч. більше 60% - у книгозбірнях Куйбишевського, Новомиколаївського, Оріхівського районів, більше 70% - у Веселівському та Гуляйпільському районах. У Приморському районі протягом кількох років на повну ставку працює лише директор ЦБС.
Фінансування
Загальна сума надходжень за рік склала 72717,1 тис. грн. За рекомендаціями Національної парламентської бібліотеки України бухгалтерії стали показувати у надходженнях коштів спеціального фонду вартість книг, отриманих за державними програмами. Надходження від надання платних послуг склало 203,6 тис. грн. Усі бібліотечні працівники чекають нового розширеного переліку платних послуг.


Виконавець - Мажара Л. Є., 787-53-58

Комментариев нет:

Отправить комментарий