четверг, 6 октября 2016 г.

Конкурс "Бібліотечна красуня - 2016" у Запоріжжі


     Чому саме такий конкурс? Вже багато років говорять, що краса врятує світ, що у людини все має бути прекрасним, є навіть спеціальне свято — Міжнародний день краси, яке відзначається 9 вересня.   
При цьому краса ніколи не мала конкретних ознак і визначень. Кожна епоха мала свій еталон. У Давньому Єгипті найкрасивішим кольором очей вважався зелений. Але він був рідкістю, тому єгиптянки обводили очі зеленою фарбою з вуглецевокислої міді. А щоб підкреслити витонченість, зеленим фарбували нігті і ступні.  
Ідеалом краси у стародавньому Китаї вважалася маленька тендітна жінка з крихітними ногами. Щоб ніжка залишалася маленькою, дівчаткам після народження туго бинтували стопу, досягаючи припинення її росту.
У Стародавньому Римі панував культ світлої шкіри і білявого волосся. Саме римлянки першими оволоділи секретом знебарвлення волосся.

Проте вже у Середні віки блондування волосся проголосили нечестивим заняттям.
В епоху Відродження для подовження овалу обличчя дами вибривали волосся спереду і вищипували брови, а для того, щоб шия здавалася довшою, брили потилицю.
Епоха Рококо — час перукарського мистецтва. Дорогу зачіску намагалися зберегти якомога довше — тижнями не зачісувалися і не мили голову.  Королева Іспанії Ізабелла Кастильська якось зізналася, що за усе життя милася усього два рази - під час народження і в день весілля.
Зараз історики моди сходяться на тому, що ХХ сторіччя можна визначити як час коротких жіночих зачісок і культу дистрофії.
Як бачимо, краса – поняття відносне. Можна бути не досить красивою, але при цьому чарівною людиною. Погодьтеся, справжній сенс краси полягає у тому, щоб дарувати приязнь, посмішку та любов. Красивим здається все, на що дивишся з любов'ю.
А що ж бібліотекарі? У суспільній свідомості довго панував образ сірої мишки, яка стійко бореться за тишу в читальній залі і апріорі не може бути вродливою.
І тоді ми організували конкурс. Цими світлинами ми хотіли показати, що формується новий образ українського бібліотекаря. До наших книгозбірень прийшли молоді, креативні, творчі і дуже привабливі дівчата. Та й жінки елегантного віку не здають позицій — як показує наша виставка, є ще порох у порохівницях: вони беруть енергією та гумором.
Взагалі сучасні бібліотекарі — це універсальні солдати. Вони оволоділи комп'ютерними технологіями, навчилися отримувати гранти, формувати стратегію, можуть провести дослідження, за ніч написати сценарій, підготувати звіт, а знайти книгу здатні за кольором, розміром або першим словом назви.
Отож повернімося до конкурсу. У ньому взяли участь представники 22 бібліотек з різних міст, районів і сіл області. Було відібрано 32 світлини, які зараз представлені на виставці. Спонсорами конкурсу стали громадська організація «Запорізький вектор», регіональне відділення Укрсиббанку та Запорізька асоціація національних меншин, за що ми їм щиро вдячні.
Конкурсні роботи оцінювало журі у складі:

ПІБ
Посада
1.
Голова журі
Мороко
Владислав Валерійович
Директор Департаменту культури, туризму, національностей і релігій Запорізької облдержадміністрації
2.
Члени журі
Вдовцов
Юрій Юрійович
Керівник ресурсного центру громадської організації «Запорізький вектор»
3.
Гармаш
Ігор Іванович
Директор Департаменту культури і туризму
Запорізької міської ради

Мозгін
Євген Анатолійович
Начальник відділу регіонального відділення Укрсиббанку
4.
Систеров
Володимир Миколайович
Директор Запорізького видавництва «Кругозор»
4.
Хамдані
Науфаль Кадирович
Голова Запорізької асоціації національних меншин
Крім того, світлини було виставлено на сайті нашої бібліотеки для онлайн голосування. Йшло активне обговорення у соціальних мережах.
Оскільки це фотоконкурс, оцінювалася не лише зовнішність учасниць, а й виразність образу, композиція, художня якість зображення.
У результаті було обрано три переможниці, яких ми і хочемо зараз нагородити.
Голова журі, директор департаменту культури, туризму, національностей і релігій облдержадміністрації Владислав Валерійович Мороко вручає корону і диплом оргкомітету переможниці, якою стала … (Я починаю відчувати себе Оксаною Марченко) якою стала Юлія Гончарова - бібліотекар Мелітополької міської центральної бібліотеки.
Для нагородження Юлії подарунком запрошуємо Юрія Юрійовича Вдовцова, керівника ресурсного центру громадської організації «Запорізький вектор».
Переможницею онлайн голосування визнано Олену Божко - завідуючу бібліотекою- філією №9 м. Бердянська (Ундіна).
Для вручення подарунку запрошуємо начальника відділу регіонального відділення Укрсиббанку Євгена Анатолійовича Мозгіна.
У номінації «Глядацькі симпатії» пермогу здобула Анастасія Бабаніна, бібліотекар відділу документів іноземними мовами Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.М. Горького.
Зі святом вас, дорогі колеги!
Будьте здоровими, бо тільки здорова людина виглядає гарно,
посміхайтеся, бо ніщо так не прикрашає, як посмішка,
будьте коханими, бо від кохання світяться очі і співає душа.
Із Всеукраїнським днем бібліотек!

Комментариев нет:

Отправить комментарий