понедельник, 7 ноября 2016 г.

Інтелектуальні ігри в бібліотеці



Як розвивати креативність? Існує багато вправ та ігор, що допомагають активізувати творче мислення. Вчені давно відзначають наявність тісного зв'язку творчості і гри. Британський психоаналітик Д. В. Винникотт писав: "У грі, а можливо, тільки лише в грі, дитина або дорослий має волю творчості". Гра є механізмом, який дозволяє людині бути креативним.
Інтелектуальні ігри це ігри, які розвивають уяву, комбінаторні функції інтелекту, гнучкість, а також асоціативне мислення - розширюють асоціативне поле. Частина з них підходить для індивідуальної роботи, частина для роботи в команді.
Пропонуємо декілька видів інтелектуальних ігор, проведення яких дозволить урізноманітнити, оживити, підключити емоції до проведення бібліотечних заходів.

Фріра́йтинг (free writing) або вільне письменство — це письмова техніка, яка допомагає увійти в творчий стан і поринути у вільний потік слів, мета якого — подолати бар'єри внутрішнього критика і отримати доступ до прихованих в глибинах нашої душі знань та ідей.
Суспільство і сучасні правила життя настільки змінюють нашу свідомість, що людина вже не може нормально самовиражатися або робить це неприродно і погано. Марк Леві пропонує свою унікальну методику, яка допоможе кожному проявити письменницький талант. Про це він розповідає у своїй книзі під назвою «Геніальність на замовлення. Легкий спосіб пошуку нестандартних рішень і ідей». Методика називається фрірайтинг і полягає в тому, щоб просто писати про те, що вам подобається, дуже швидко, не дотримуючись пунктуації та граматики. Таким чином ви зможете обдурити свій розум, який просто відключиться, а ваші ідеї, вилиті на папір, стануть більш правдивими і красивими. Спектр застосування цієї техніки дуже широкий - це і написання текстів, і подолання творчих блоків, і знаходження несподіваних рішень складних завдань, і розвиток креативності, і навіть зняття стресу.
Для чого можна використовувати фрірайтинг?

  • Щоб написати текст, особливо якщо завдання здається важким.
  • Щоб знайти нові несподівані ідеї і точки зору в роботі над складною проблемою.
  • Щоб витягнути на поверхню свої думки з приводу якоїсь теми.
  • Щоб зняти психологічний блок в літературній або іншій творчій роботі.
  • Щоб скинути напругу або розвантажити свідомість від сміття.
Фрірайтинг особливо корисний, коли звичка постійно оцінювати написане заважає імпровізувати, грати, пробувати нові підходи. Просто сісти і почати щось писати недостатньо. До того ж, є певні правила, які допоможуть вам відточити майстерність.

Комментариев нет:

Отправить комментарий