понедельник, 20 ноября 2017 г.

Промоакції запорізьких бібліотек: коротко про цікаве


Промоакція "Читаємо разом", яка була організована працівниками ОУНБ в рамках Всеукраїнського Дня бібліотек, показала, що проблеми нечитання запорожців перебільшені. Наші земляки із задоволенням ділилися своїми думками про улюблені книги та з інтересом стежили за тим, що пишуть інші. Порадували малюки - легко йшли на контакт і урізноманітнили наші списки своїми улюбленими книжками.
Обласна акція "Запорожці читають Шевченка", ініційована ОУНБ у 2014 р., проводилася і в 2017 році у всіх публічних бібліотеках області з 1 лютого по 10 березня. 6 березня протягом дня бібліотеки області приймали участь у читацькому марафоні.
«Чи знаєте ви, як пройти до бібліотеки?». Бібліотекарі ОДБ “Юний читач” працюють за межами закладу, зупиняють перехожих з дітьми і запитують, як пройти до бібліотеки «Юний читач». Якщо перехожі пояснюють дорогу, то їм вручається невеличкий приз, наприклад, закладка з рекламою закладу, календарик, ручка з логотипом тощо, якщо – ні, то візитка і запрошення відвідати бібліотеку.
«Віршик на долоньці» або «Віршик у вашій кишеньці». Акція приурочена до Всесвітнього дня поезії. Бібліотекарі запитують читачів, яку поезію вони люблять, знають і пропонують надруковані на папері віршики різної тематики.

«2018 секунд читання вголос» є доцільним у програмі святкування Всеукраїнського дня бібліотек або Тижня дитячого читання. Бібліотекарі готують виставку новинок літератури, читач вибирає уподобану книгу і читає уривок з неї протягом 2018 (новий рік) секунд. У минулому кількість секунд становила 2016, 2017. Учасник промоакції отримує приз.
«Бібліотечний листопад»: на аркушах друкуються цитати, афоризми, вислови відомих людей про книгу, читання та бібліотеку. Ці аркуші розміщуються в різних місцях як в бібліотеці, так і поза нею. Наприклад, на гілках дерев. Головне, щоб цей аркуш можна було зняти і прочитати написане. Доречно проводити до свят, пов’язаних з книгою, читанням, бібліотекою.
У 2016 р. під час святкування Дня міста мелітопольські бібліотекарі вийшли за межі бібліотечного простору і приєдналися до загальноміських заходів. На центральній вулиці для жителів та гостей міста вони створили презентаційну зону, яка була оформлена у вигляді «Фотосушки» і двох виставок «Сторінки історії Мелітополя розповідають» та «Книжкові новинки». Окреме місце було відведено «Дошці побажань», де відвідувачі залишали свої відгуки та пропозиції міським книгозбірням. Усі побажання були прийняті до уваги фахівцями ЦБС.
Разом з бібліотечними працівниками гостей Дня міста вітали персонажі п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями»: Свирид Петрович Голохвостий, Проня Прокопівна та Галя, які охоче фотографувалися з відвідувачами, а також проводили літературну вікторину. Активним учасникам були вручені подарунки, в т. ч. запрошення на «Ненудні сутінки в бібліотеці» під назвою «Аліса в Країні див».
“Валентинка улюбленому письменникові” під такою назвою проходила акція (лютий 2016 р.) в Дніпрорудненській міській бібліотеці сімейного читання Василівського району. Читачам 5 - 9 класів пропонували написати валентинку улюбленому письменникові. Акція була підхоплена з ентузіазмом, і відвідувачі бібліотеки старанно підписували та відсилали валентинку тому письменнику, який не залишив іх байдужими, викликав приємні почуття від знайомства з книгою.
У Гуляйпільській районній бібліотеці для дітей в рамках акції «Бібліотека запрошує друзів» проведено конкурсно-ігрову програму «Ласкаво просимо у літо». До бібліотеки завітали учні 2-4 класів ЗОШ№1 та колегіуму «Лідер», які відвідують дитячі оздоровчі табори з денним перебуванням. На виставках «Книжковий розмай», «Книжкові спокуси» відвідувачі мали можливість ознайомитися з новинками літератури, вибрати книгу до вподоби.
Своє Бібліомістечко з героями літературних творів презентували працівники РЦБС на святкуванні Дня Михайлівського району 1 жовтня 2016 р. Крім презентації книжкових виставок відбувся вернісаж бібліотек району, інсценування уривка п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями». Локація РЦБС була нагороджена грамотою Михайлівської райради в номінації «Весела садиба». Михайлівські бібліотекарі щороку створюють бібліотечне містечко і відзначають з його відвідувачами День захисту дітей. У програму 2017 року ввійшли мюзикл «Як царівну заміж видавали», шоу «Веселковий світ дитинства», презентація книжкових виставок «Дива в казковому королівстві», «В гостях у Попелюшки», «Казкова галявина», літературне кафе «Казкове асорті» з лисицею Алісою та котом Базиліо, вікторини у казкових декораціях, виставка дитячих малюнків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий