среда, 7 августа 2013 г.

Програма Бердянської МЦБС

     Шановні читачі і колеги! Літо 2012 року в бібліотеках Запорізького краю пройшло дуже жваво під знаком акції "Літо  в бібліотеці" (хто забув - дивись пост "Жаркое лето 2012 года").  У цьому році теж є багато реалізованих ідей  та знахідок. На допомогу тим, хто ще думає, опубліковую матеріали з м. Бердянська.

Програма
Бердянської міської централізованої бібліотечної системи «Літо в бібліотеці»
на 2013 рік
  1. Загальні положення
  2. Публічні бібліотеки в літній період є для більшості дітей, чи не єдиними соціальними закладами, що надають доступ до культури, знань, інформації безкоштовно.
    Юних читачів обслуговують 7 бібліотек ЦБС, бібліотечні фонди яких складають 463445 примірників. Щороку послугами книгозбірень користується близько 8 тисяч дітей, які протягом року відвідують бібліотеки та беруть у тимчасове користування понад 150 тис. книг та періодичних видань.

    Програма «Літо в бібліотеці» (далі - Програма) спрямована на створення організаційної та економічної основи для покращення бібліотечного обслуговування дітей в літній період і розроблена відповідно Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Закону України “Про бібліотеки та бібліотечну справу”, Статуту територіальної громади міста Бердянська, Програма носить комплексний характер.
  3. Мета та основні завдання Програми
  4. 2.1. Метою Програми є реалізація прав юних громадян міста на бібліотечне обслуговування, організація змістовного дозвілля читачів, спрямування дій колективу ЦБС на розвиток бібліотечної справи міста, створення позитивного іміджу бібліотечних установ, що дозволить створити оптимальні умови для реалізації бібліотеками своїх соціальних функцій та, у кінцевому підсумку, підвищити роль бібліотек як центрів культури, науки, освіти та інформації.
    2.2. Основні завдання Програми:
    • забезпечення соціально-економічних та організаційних умов для ефективної діяльності бібліотек, що обслуговують дітей;
    • виявлення інтересів, захоплень дітей, розвиток бажання отримати нові знання, вміння, навички;
    • надання інформації для задоволення культурних, освітніх, соціально-побутових потреб юних читачів;
    • всебічний розвиток дитячої особистості;
    • організація змістовного дозвілля читачів;
    • спрямування зусиль на підвищення позитивного іміджу і престижу бібліотечних установ;
  5. Заходи з реалізації Програми
    3.1. Керівництво читанням відвідувачів бібліотек, які обслуговують дітей.
    3.2. Організація масових заходів в бібліотеках. (Основний перелік заходів додається).
    3.3. Протягом літнього періоду працюватимуть «Куточки для розваг», в яких діти зможуть відпочивати, читати цікаві книжки, грати в пізнавальні ігри, виготовляти іграшки, спілкуватися з однолітками, тощо.
    3.4. З метою виховання у читачів дбайливого ставлення до книги у бібліотеках будуть працювати «Книжкові лікарні», де діти зможуть ремонтувати пошкоджені книжки та журнали.
    3.5. Для кращого розкриття бібліотечного фонду книжково-ілюстративні виставки будуть оновлюватися щотижня.
  6. Фінансове забезпечення заходів Програми
  7. Програма не передбачає додаткового фінансування.
    В окремих випадках додаткове фінансування буде здійснюватись за рахунок спонсорських коштів, які будуть направлені на придбання призів та матеріалів для поповнення «Куточків для розваг» та «Книжкових лікарень».
  8. Очікувані результати реалізації Програми:
    • реалізація конституційного права юних громадян на вільний доступ до інформації, що сприятиме національно-культурному відродженню суспільства, духовному розвитку особистості;
    • покращення якості літнього відпочинку дітей;
    • підвищення позитивного іміджу і престижу бібліотечних установ

Комментариев нет:

Отправить комментарий